Akciós napelemes energiával sült rakott krumpli

Új jelenség ütötte fel a fejét manapság, és ez nem más, mint a gasztro turizmus. Szívesen utaznak az emberek el messzebbre is, hogy egy jó pörköltet vagy az adott táj jellegzetes ételeit próbálják ki. Ez természetes, hisz mindenki szereti a hasát és enni jó!

Az ember, ha már elindul, otthonról a kiválasztott vendéglője felé szívesen fogadja, hogy ha az az étterem, amiben megpihen és majd egy jóízűt fog enni, az egy környezettudatos tiszta vendéglátó egység! Legalábbis én és a baráti köröm fokozottan figyel erre, mert a földünket óvni és védeni kell. Fordult már elő olyan is, hogy a kiválasztott étterem felé megpillantottunk egy napelemekkel felszerelt helyet. Természetesen azonnal megálltunk és betértünk.

Biztos, hogy aki ad a napelemre az ad az étel minőségére is. Nagyon kedves kis hely volt, az ottani személyzettel, hamar közös nevezőre jöttünk és beszélgettünk mindenről.

Beszámolt többek között arról is, hogy egy napelem rendszer akció keretein belül szerezte meg a tetőn lévő modulokat. A napelem egy megtérülő energiaforrás, ami 8-10 év alatt lesz igazán érzékelhető. Megfontolt, részletes tervezés után juthatunk ehhez a költség hatékony és környezetbarát megoldáshoz! A fotovoltaikus elemnek is nevezett napelem a napból érkező fényt (elektromágneses sugárzás) alakítja villamos energiává.

Sajnos, közölte az étterem tulajdonos, magán személyként napelem telepítésre még államilag nem lehet pályázni csak kedvező kamatozású hitel formájában várható.

Vállalkozások számára viszontlesznek a nyár második felében vagy ősszel a GINOP (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) keretében, ezek várhatóan vissza nem térítendő vagy részben visszatérítendő támogatásokat fognak nyújtani. Főleg a kis energia felhasználású cégeknek javasolják ezt, mint például egy étterem, ahol a villany tűzhelyet kell meghajtania a napocskának.

Érdemes ebben a témában jártasnak lenni, mert, ahogy a fosszilis energiaforrások eltűnő félben vannak, úgy kerülnek előtérbe a megújuló áramforrások, így bármikor elcsíphető lehet egy napelem rendszer akció!

Rengeteget finomat ettünk ott, én egy tál húslevest, csirkéből és marhapörköltet galuskával jó sok kovászos uborkával. Tamás barátom hideg gyümölcslevest töltött káposztával.

Úgy érzem, hogy a vidéki gasztrotúrák egyre jelentősebbek lesznek, és csak ajánlani tudom a vendéglátósoknak, hogy ha tehetik, forduljanak a napelemes megoldáshoz, hisz üzletét is feltűnőbbé teszi, mellesleg megannyit tud spórolni, és ha tényleg el tud csípni egy jó napelem rendszer akciót, akkor teljes lehet az öröm!

Fokozottan figyelni kell ezekre a lehetőségekre és így óvjuk a földünket és még több szép csárdában tudunk finomakat enni!