Meleg fogadtatás

Rossz idő esetén az ember hajlamos bezárkózni és ki sem mozdulni otthonról, ez történt volna velem is, ha nem foglaltuk volna már le előre a szállást a hétvégére. Történt ugyanis, hogy pár barátommal egy szép márciusi napon úgy döntöttünk, áprilisban most már tényleg felmegyünk a Mátrába egy kis kiruccanásra.

Az már úgyis tavasz, szép idő lesz, de még nem drágulnak meg az árak, mert még nincs szezon, úgy gondoltuk, ez lesz a tökéletes időpont. Nos, azt hiszem tévedtünk, péntek reggel az induláskor, ha nem is szakadt, de azért esett az eső rendesen.

Ki sem akartam kelni az ágyból, miután megláttam a vizes ablakot és a piszkosszürke égboltot. Aztán végül telefonáltam a többiekkel, hogy egyeztessük, hogyan tovább és meggyőztek, hogy így is jó buli lesz. Így végül kocsival megindultunk, de csak egy darabig tudtunk felmenni, utána a cuccokkal együtt sétálni kellett a szállásig. Mire felértünk teljesen szétázott mindenünk, még szerencse, hogy a táskánk vízhatlan volt. Idő közben a társaságtól nekem is megjött kicsit a kedvem, de igazán csak az érkezés után lettem boldog.

Csurom vizesen léptünk be a modern vadászház előterébe és azonnal elszállt minden gondom, amint megéreztem azt a kellemes meleget, ami odabent volt. A házigazdáink is kedves, mosolygós emberek voltak, mind vadászok és kis idő után magunkra hagytak minket.

Első dolgunk volt lepakolni, majd mindannyian ösztönösen a falhoz húzódtunk, ugyanis a meleg valahogy onnan jött, meg a padlóból is.

Peti még meg is kérdezte, hogy ez vajon elektromos fűtés-e és vajon ekkora helyet nem drága nagyon felfűteni. Később megkaptuk erre a választ. A házigazdánk mesélte, milyen új, korszerű technikát építtettek be nemrég hozzájuk, azóta sokkal melegebb van és jobban is tudnak spórolni, mert a korábbi technológiával, csak az „utcát fűtötték”. A kedves, pirospozsgás vidéki vadász elmesélte, hogy az interneten találta a „tisztességes jóembereket”, akik azzal foglalkoznak, hogy elektromos fűtésrendszert építenek be a házak padlójába és falaiba is. A helyszínen volt végig a felújítás alatt és így volt alkalma megfigyelni, ahogy a fűtőhálókat biztonságosan behelyezik a ház szerkezetébe.

Elmesélte azt is, hogy az elején félt, hogy ez nagy költségekkel fog járni, de a honlapon, amit talált egy elektromos fűtés kalkulátor is van, ahol részletesebb útmutatást és segítséget adnak ahhoz, hogy pontosan hogyan lehet az amorf szálas fűtőszőnyeges (ez a fajtája a rendszernek) fűtés költségeit jobban meghatározni.

Amíg mesélt, mindenki kellemesen elbágyadt és kényelmesen a falakhoz húzódva hallgatta őt. Ritka manapság már az ilyen ember, aki ennyire színesen és érdekesen tud mesélni egy alapvetően, a többség által unalmasnak vélt témáról. Ám ő mégis felkeltette az érdeklődésünket, később rá is kerestem erre az elektromos fűtés kalkulátorra, mert érdekelt a téma.

Egyébként a kiruccanásunk vége az lett, hogy egész hétvégén szinte csak a házban voltunk, az eső miatt nem tudtunk kirándulni, ahogy terveztük, de mindenki hozott magával társast, úgyhogy egy percig sem unatkoztunk és szerintem egy kellemes, nyugodt hétvégét töltöttünk el együtt, ami még sokáig benne fog maradni mindegyikőnk emlékeiben.